Igor Bergler, invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului „ALTCEVA”, a dezvăluit numele cărții care i-a „mâncat” cel mai mult timp. De patru ani a avut nevoie pentru a o scrie, însă la acest fapt au contribuit mai mulți factori, toți mărturisiți în rândurile de mai jos. Totodată, pentru a vizualiza discuția integrală dintre scriitor și directorul editorial al Grupului Gândul, abonați-vă la canalul de YouTube ”ALTCEVA cu Adrian Artene”.
Pandemia, dar și problemele familiale l-au făcut de Igor să dedice nu mai puțin de patru ani scrierii cărții ”Minciuna lui Michelangelo”. Cu toate acestea, romanul a devenit, în ultimii ani, best-seller, fiind cumpărat, până în acest moment, de 300.000 de cititori. Desigur, același lucru s-a întâmplat și în cazul celorlalte două volume, „Biblia pierdută” sau „Testamentul lui Abraham”, toate vândute în circa 1 milion de exemplare, fiind traduse în 35 de țări.
Igor Bergler este regizor, critic de film, doctor în Naratologie și în Științe Economice, dar și specialist în marketing. Scriitorul se trage din Timișoara, însă după Revoluție a decis să se stabilească în București pentru a studia mai întâi Regie de film, apoi Scenaristică și filmologie la ATF (în prezent – UNATC), urmând să fie admis la Academia de Film și Televiziune din Berlin. Igor a realizat 12 scurt și mediu metraje, dar și două lungmetraje. Printre realizările sale se numără „Gambitul Damei” (1995), dar și „Porțile” (1996).
Adrian Artene: Cât durează gestația unui roman?
Igor Bergler: Depinde. ”Minciuna lui Michelangelo” a durat cel mai mult. Mi-au trebuit patru ani s-o scriu. Dar și pentru că au fost pandemia și chestii pe la mine prin familie.
Adrian Artene: Ați scris-o la laptop, pe telefon, la mașina de scris?
Igor Bergler: Nu. Îmi place ultra tehnologia.
Adrian Artene: Ați fost numit cronicarul al acestor vremuri.
Igor Bergler: Cronicar… al nesăbuinței, că acum apare cartea. Un cronicar al nesăbuinței, ăsta e adevărul.
Adrian Artene: A fost o cutezare să vă gândiți că veți scrie o carte care va trece peste toate barierele și, iată că, până la urmă, cine nu-și manifestă curajul nici nu poate câștiga vreodată.
Igor Bergler: E bancul ăla cu ulciorul care nu merge de multe ori la apă. Deci… cine nu riscă, nu câștigă.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.